In het Wiel van de Kampioenen. Op de Brabantse Wal

Fietsroute

Routeinformatie

  • Afstand: 49,5 km
  • Prijs: €38,00 per persoon
  • Sluitingsdagen: maandag en dinsdag
  • Grensoverschrijdend
  • Fietsverhuur is mogelijk
  • De route is vanaf 1 april te rijden
  • Routeambassadeurs zijn Thalita de Jong en Adrie van der Poel
  • Het hoogteverschil in de route is 55 meter

Voel je toprenner voor één dag

Daarvoor moet je naar Woensdrecht op de Brabantse Wal. Vele renners gingen u al voor. Koers, uiteraard in uw eigen tempo en op uw fiets naar keuze, waar de nationale en internationale rennershelden koersten en geniet in 4 restaurants van echte rennerskost. Zie waar zij trainden voor de koersen op de weg en de cyclocrosses. Maar ook waar zij na het behalen van een grote prijs werden gelauwerd en waar zij hun fans ontmoetten.

Het Woensdrechtse rennersleven bruist

Het Woensdrechtse rennersleven bruist, want vele Woensdrechtenaren zijn bij het wielrennen betrokken. Op zondagmorgen altijd te zien aan de vele groepen renners die op de renfiets of de mountainbike hun kilometers maken. En aan het eind met elkaar in hun kroeg nog van een pintje genieten en doornemen wat zij beleefden. Het begint al bij het wielrenkunstwerk, wat u op de rotonde onderaan de afrit bij de snelweg A58 ziet, als je Woensdrecht inrijdt.

Wat u niet ziet zijn de vele vrijwilligers, die het houden van de plaatselijke koersen in bijna alle vijf de Woensdrechtse kernen mogelijk maken. Maar ook de internationale wedstrijden. De jaarlijkse UCI cyclocross Grote Prijs Adrie van der Poel trekt vele bezoekers, vooral uit Nederland en België. In Woensdrecht hebben al twee WK Cyclocrosses, een EK en meerdere NK’s plaatsgevonden. Ook de klassieker Sluitingsprijs Putte – Kapellen is populair. Deze en andere beeldbepalende evenementen, zoals de doorkomst van de Tour de France en de Eneco Tour, maken Woensdrecht (inter)nationaal bekend als wielergemeente.

De toprenners zelf

Velen kwamen hier wonen. Ze troffen hier elkaar, het voor wielrennen bruisende Woensdrecht en een geschikte omgeving om, in het heuvelachtige Brabantse Wal-landschap en het landschap van het Grenspark de Zoom – Kalmthoutse Heide, te kunnen trainen. Buiten hellingen kwamen ze ook de vaak straffe wind in de polder tegen. Vooral belangrijk was om dicht bij de grens te wonen. Want zo was je dichter bij Vlaanderen, waar je mee kon doen aan vele belangrijke koersen. Ook vandaag kunt u wielerhelden tegen komen.

Woensdrecht en fietsen

Fietsen is voor Woensdrecht zo belangrijk dat er een gemeentelijk Wielerplan is ontwikkeld. Dat moet er voor gaan zorgen dat Woensdrecht blijft bruisen en bekend komt te staan als wielergemeente met een aanbod voor elke fietser. Voor (aanstaande) rennershelden met een te realiseren regionaal wielercentrum bij het Wielercollege in Ossendrecht bij Natuurpoort De Volksabdij. Maar ook voor alle recreanten en toeristen die hier gebruik van kunnen maken en komen genieten van de unieke en gevarieerde Brabantse Wal. Deze is historisch ontstaan door de Schelde en onderdeel van een het Schelde-Delta gebied in Brabant, Vlaanderen en Zeeland. Hiervoor wordt een Unesco Geopark status aangevraagd.

Link met promotie voor de route door Jan Jansen. Aflevering 2 van “Ga Toch Fietsen” uitgezonden door Omroep Brabant op 5 mei 2013. Presentatrice Hélène Hendriks koerst de route samen met Woensdrechtse wielerlegende Jan Janssen.

Direct online reserveren

Uw gastadressen

De Heusche Bollaert te Putte (NL)

Voor een gezond rennersontbijt met fruit en granen.

Restaurant De Heusche Bollaert is genoemd naar de Vlaamse landheer die vanaf 1263 de opdracht kreeg de omgeving vrij te maken van gespuis en het gebied te gaan ontginnen. Het restaurant van Jeannette Wolf en Martin van Delft heeft zich gespecialiseerd in pannenkoeken. Zij serveren wel 100 soorten. Maar ook voor de bereiding van andere heerlijkheden draaien zij hun hand niet om. Je kunt er niet alleen “gewoon” goed eten, maar het is er ook overheerlijk vertoeven. Binnen, bijvoorbeeld op de bank bij de open haard, waar de gemoedelijkheid en gastvrijheid u onmiddellijk tegemoet komt zoals de warmte van de haard, maar ook buiten op het terras onder de prachtige dennen van de Brabantse Wal en het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide. Zowel voor jong als oud met een prachtige speelgelegenheden buiten voor heel jong.

T +31 (0)164 602 103
Website www.pannenkoeken-restaurant.nl/

Café Non Plus Ultra te Woensdrecht (NL)

Voor een pastaschotel of salade om energie op te doen.

"Non Plus Ultra" betekent: "Tot hier en niet verder". Aangezien de Schelde destijds tot daar kwam, gaf de toenmalige burgemeester in 1902 er deze naam aan. Wat voor café taveerne Grenszicht geldt, geldt ook voor café Non Plus Ultra en eigenlijk voor alle gastadressen. “Ouderwets” gemoedelijke ambiance en gastvrijheid. Bij Non Plus Ultra komen zowel verenigingen, passanten die van de omgeving willen genieten en als je iets te vieren of te herdenken hebt. Uitbater Kees Palinkx behoort alweer tot de tweede uitbatersgeneratie. Voormalig supporterscafé van René Pijnen.

T +31 (0)164 612 165
Website cafenonplusultra.nl

Vaeders Hoefke te Huijbergen (NL)

Voor een bordje extra bunuspunten met een nagerecht. Voor nog meer energie.

Ook Vaeders Hoefke past uitstekend tussen de gastadressen van In het Wiel van de Kampioenen. Ook hier is “ouderwetse” gemoedelijke ambiance en gastvrijheid aanwezig. Daarom voelen ook veel Huijbergse verenigingen zich daar thuis. Bekijk hun prijzenkasten eens die daar hangen. Dit allemaal dankzij moeder Lisa van Agtmaal en zoon Johan. Samenvoeging van café Hof van Holland en de feestzaal. Gerrie Knetemann had daar zijn voormalig supporters café.

T +31 (0)164 642 437
Website vaedershoefke.nl

Boulevard Ossendrecht (NL)

Voor een afzakkertje met een ambachtelijk regionaal biertje of een ander ambachtelijk drankje.

Ossendrechts verenigingscafé voor ieder zijn goesting door uitbaters met heus horecabloed. Arianne Nuijes en Peter Hussaarts zijn niet alleen betrokken met het verenigingsleven van achter de toog, maar ook persoonlijk actief bij een aantal verenigingen. Het café is al in bedrijf vanaf 1899 en werd tot 1913 Het Hoekske genoemd. Arianne en Peter zijn het 14e uitbatersechtpaar. Supporterscafé van Thalita en Demi de Jong.

T +31 (0)164 672 316
Website boulevarossendrecht.nl