De Brabantse Wal waar onze wielervedetten fietsten

Culinair basisarrangement

Routeinformatie

  Afstand   Vertrek en aankomst   Beoordeling

49,5 km    Putte (NL)     4,0/5


Culinair basisarrangement met, indien gewenst, voldoende eigen keuzemogelijkheden onderweg
Bij de start koffie of thee en een versnapering en aan het eind een ambachtelijk drankje naar keuze
Bij 1 gastadres (start & eind)
Grensoverschrijdend
Routeambassadeurs: Thalita de Jong en Adrie van der Poel

Wat u verder moet weten (Lees ook: Hoe werkt het?)
  • Deze route is niet te boeken op dinsdag
  • Er zijn geen parkeerkosten bij het startadres


Woensdrechtse Wielerhistorie op de Brabantse Wal


Ontdek de Brabantse Wal en het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide door de ogen van de hoofdrolspelers in de Woensdrechtse Wielercultuur, met daarin veel grote toppers van toen en nu. Fiets in uw eigen tempo en op uw fiets naar keuze door de omgeving waar zij trainden en koersten. Onze routeambassadeurs Adrie van der Poel en Talitha de Jong gingen u al voor. Naast wielerhistorie is er op de route nog veel meer te ontdekken. Geniet onderweg van al het moois wat de natuur en mensen in deze grensstreek te bieden hebben. Door het culinair basisarrangement bent u vrij te kiezen waar u onderweg stopt en kunt op op de door u gekozen plekken genieten van de gastvrijheid aan beide zijden van de grens.

€17.50 per persoon

Reserveer direct online

Impressie van de route

Fiets waar wielerlegendes fietsten

Om je toprenner voor één dag te voelen moet je naar Woensdrecht, met de erenaam UCI Bike City. Vele renners en toeristen gingen u al voor vanwege de mooie omgeving. Fiets, uiteraard in uw eigen tempo en op uw fiets naar keuze, waar de nationale en internationale rennershelden koersten en genoten van het landschap. Zie waar zij trainden voor de koersen over de weg en de cyclocrosses. Ontdek ook waar de renners na het behalen van een grote prijs werden gelauwerd in deze zeer gastvrije omgeving en op welke plek zij hun fans ontmoetten.

Het Woensdrechtse rennersleven bruist

Het Woensdrechtse rennersleven bruist, want vele Woensdrechtenaren zijn bij het wielrennen betrokken. Op zondagmorgen altijd te zien aan de vele groepen renners die op de renfiets of de mountainbike hun kilometers maken. En aan het eind met elkaar in hun kroeg nog van een pintje genieten en doornemen wat zij beleefden. Het begint al bij het wielrenkunstwerk, wat u op de rotonde onderaan de afrit bij de snelweg A58 ziet, als je Woensdrecht inrijdt.

Woensdrecht wielergemeente

Wat u niet ziet zijn de vele vrijwilligers, die het houden van de plaatselijke koersen in bijna alle vijf de Woensdrechtse kernen mogelijk maken. Maar ook de internationale wedstrijden. De jaarlijkse UCI cyclocross Grote Prijs Adrie van der Poel trekt vele bezoekers, vooral uit Nederland en België. In Woensdrecht hebben al twee WK Cyclocrosses, een EK en meerdere NK’s plaatsgevonden. Ook de klassieker Sluitingsprijs Putte – Kapellen is populair. Deze en andere beeldbepalende evenementen, zoals de doorkomst van de Tour de France en de Eneco Tour, maken Woensdrecht (inter)nationaal bekend als wielergemeente.

De toprenners zelf

Velen kwamen hier wonen. Ze troffen hier elkaar, het voor wielrennen bruisende Woensdrecht en een geschikte omgeving om, in het heuvelachtige Brabantse Wal-landschap en het landschap van het Grenspark de Zoom – Kalmthoutse Heide, te kunnen trainen. Buiten hellingen kwamen ze ook de vaak straffe wind in de polder tegen. Vooral belangrijk was om dicht bij de grens te wonen. Want zo was je dichter bij Vlaanderen, waar je mee kon doen aan vele belangrijke koersen. Ook vandaag kunt u wielerhelden tegen komen.

Woensdrecht en fietsen

Fietsen is voor Woensdrecht zo belangrijk dat er een gemeentelijk Wielerplan is ontwikkeld. Dat moet er voor gaan zorgen dat Woensdrecht blijft bruisen en bekend komt te staan als wielergemeente met een aanbod voor elke fietser. Voor (aanstaande) rennershelden met een te realiseren regionaal wielercentrum bij het Wielercollege in Ossendrecht bij Natuurpoort De Volksabdij. Maar ook voor alle recreanten en toeristen die hier gebruik van kunnen maken en komen genieten van de unieke en gevarieerde Brabantse Wal. Deze is historisch ontstaan door de Schelde en onderdeel van een het Schelde-Delta gebied in Brabant, Vlaanderen en Zeeland. Hiervoor wordt een Unesco Geopark status aangevraagd.

"Ga Toch Fietsen"

Link met promotie voor de route door Jan Jansen. Aflevering 2 van “Ga Toch Fietsen” uitgezonden door Omroep Brabant op 5 mei 2013. Presentatrice Hélène Hendriks koerst de route samen met Woensdrechtse wielerlegende Jan Janssen.


Direct online reserveren

Uw gastadres

De Heusche Bollaert te Putte (NL)


Restaurant De Heusche Bollaert is genoemd naar de Vlaamse landheer die vanaf 1263 de opdracht kreeg de omgeving vrij te maken van gespuis en het gebied te gaan ontginnen. Het restaurant van Jeannette Wolf en Martin van Delft heeft zich gespecialiseerd in pannenkoeken. Zij serveren wel 100 soorten. Maar ook voor de bereiding van andere heerlijkheden draaien zij hun hand niet om. Je kunt er niet alleen “gewoon” goed eten, maar het is er ook overheerlijk vertoeven. Binnen, bijvoorbeeld op de bank bij de open haard, waar de gemoedelijkheid en gastvrijheid u onmiddellijk tegemoet komt zoals de warmte van de haard, maar ook buiten op het terras onder de prachtige dennen van de Brabantse Wal en het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide. Zowel voor jong als oud met een prachtige speelgelegenheden buiten voor heel jong.