Grenspark Kalmthoutse Heide

Volledig culinair arrangement

Routeinformatie

  Afstand   Vertrek en aankomst   Beoordeling

49,6 km    Putte (NL)     4,7/5


Populairste route in 2017
Volledig culinair arrangement
Met koffie en een versnapering, soep, voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht
Bij 4 gastadressen
Grensoverschrijdend
Het hoogteprofiel in de route bedraagt 317 meter

Wat u verder moet weten (Lees ook: Hoe werkt het?)
  • Niet te boeken op dinsdag
  • Er zijn geen parkeerkosten bij het startadres
  • Gastadres Taverne Traiteur Annelies wordt op woensdag vervangen door Het Raedthuys


Het beste van twee landen komt samen in het Grenspark


Aan weerszijden van de grens tussen Nederland en België ligt het natuurgebied Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide. Het grenspark is een (vrijwillig) samenwerkingverband tussen verschillende lokale- en natuurbeschermingsorganisaties gericht op water- en natuurbeheer. Dit prachtige natuurgebied heeft fietsers ontzettend veel te bieden: rijd door ongerepte bossen, vennen en heidevelden, langs indrukwekkende stuifzanden, buitens met allure en historie. Ontdek de unieke contrasten in het grenslandschap en laat u aan beide zijden van de grens culinair verassen door onze gastadressen. Dankzij het volledig culinair arrangement kunt u genieten van een onbezorgde dag uit onder elkaar, met vrienden, familie of collega's.

€42.50 per persoon

Reserveer direct online

Impressie van de route

Geniet van de veelzijdigheid

Aan de Belgisch Nederlandse grens nabij Essen, Kalmthout, Stabroek en Woensdrecht ligt het ca. 6000 hectare groot natuurgebied Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide. Het gebied gaat in het noorden over in de Brabantse Wal. Het grenspark is een samenwerkingverband om het landschap en de natuur te beschermen tussen: overheden, particulieren, natuurbeschermingsorganisaties en ondernemers in Vlaanderen en Nederland. Al rondrijdend kunt u veel ontdekken en de veelzijdigheid insprireert. Het inspireert zo dat al in de 19e eeuw zich een groep met bekende landschapsschilders formeerde, die zich de Grijze School ging noemen.

Ontdek unieke grenscontrasten

Wat hen toen inspireerde kom je nog steeds tegen: het grenslandschap historisch ontstaan door de Schelde met eigenzinnige en sfeervolle dorpjes, weidse vergezichten, de steilrand van de Brabantse Wal, ongerepte bossen, vennen, stuifzanden en heidevelden allemaal met een grote rijkdom aan bijzondere planten en dieren. En het ervaren van rust en ruimte. Die ene denkbeeldige streep, die men grens noemt, maakt het extra bijzonder want het brengt unieke contrasten boven. Wat bijzonder is moet beschermd worden, daarom is het een Natura 2000- en Nationaal Parklandschap met wellicht binnen enkele jaren een Unescostatus als geopark.

Ervaar de gastvrijheid

Onderweg wordt u ontvangen door gastadressen aan beide zijden van de grens. Zij hebben zich verenigd en de meeste zijn gastheren van het Grenspark. Ze hebben gastvrijheid hoog in het vaandel staan en laten je genieten van heerlijke streekgebonden gerechten gebaseerd op het seizoen.


Direct online reserveren

Uw gastadressen

De Heusche Bollaert te Putte (NL)

Voor koffie met versnapering bij de start en nagerecht aan het eind.

Restaurant De Heusche Bollaert is genoemd naar de Vlaamse landheer die vanaf 1263 de opdracht kreeg de omgeving vrij te maken van gespuis en het gebied te gaan ontginnen. Het restaurant van Jeannette Wolf en Martin van Delft heeft zich gespecialiseerd in pannenkoeken. Zij serveren wel 100 soorten. Maar ook voor de bereiding van andere heerlijkheden draaien zij hun hand niet om. Je kunt er niet alleen “gewoon” goed eten, maar het is er ook overheerlijk vertoeven. Binnen, bijvoorbeeld op de bank bij de open haard, waar de gemoedelijkheid en gastvrijheid u onmiddellijk tegemoet komt zoals de warmte van de haard, maar ook buiten op het terras onder de prachtige dennen van de Brabantse Wal en het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide. Zowel voor jong als oud met een prachtige speelgelegenheden buiten voor heel jong.

T +31 (0)164 602 103
Website www.pannenkoeken-restaurant.nl/

Arboretum Kalmthout (BE)

Voor de soep.

Arboretum Kalmthout startte in 1856 als proefterrein voor de Antwerpse kweker Charles Van Geert. Uiteindelijk groeit het een aantal jaren later onder de bezielende leiding van Robert en Jelena de Belder tot een van de meest prestigeuze botanische collecties te wereld. In 1986 worden de terreinen door de provincie Antwerpen aangekocht vanwege hun grote wetenschappelijk en educatieve waarde. Er is altijd wel iets bijzonders te zien en er zijn doorlopend activiteiten, vaak van internationale allure. Naast vaste en geëngageerde medewerkers worden de activiteiten ook ondersteund door betrokken vrijwilliggers, dit allemaal onder de inspirerende leidng van Abraham Rammeloo. Heeft u de tuin gezien, kom dan neuzen of de shop nog iets van uw gading heeft. Of kom genieten van de duurzame smaakvolle lekkernijen en streekbiertjes in de cafetaria.

T +32 (0) 366 667 41
Website www.arboretumkalmthout.be

Taverne Traiteur Annelies te Essen – Hoek (BE)

Voor het voorgerecht.

Annelies van Laerhoven is van allle markten thuis. Taverne, traiteur voor 2 maar ook voor 300 gasten en eetwinkel. En ze komen van alle kanten van de grens van op grote afstand naar haar toe. Je vindt er voor elk wat wils en bij Spaak & Smaak heeft zij altijd de hoogste beoordelingen. Dat is niet voor niets. Daarom zegt zij: “Bij ons komt gezellig en lekker eten bovenaan”. Vraag ook naar haar streekhuisbier Lampetier, een oranjeblond Belgisch bier van hoge gisting, met hergisting op fles. ‘Op lampetier gaan’ is oud Essens voor ‘op zwier gaan’ of ‘lampetten’.

T +32 (0) 366 736 63
Website www.traiteurannelies.be

Het Raedthuys te Hoogerheide (NL)

Voor het hoofdgerecht.

Nabij waar eens het voormalige raadhuis van de gemeente Woensdrecht stond, bevindt zich nu het gastadres voor het hoofdgerecht, Het Raedthuys. Gerda Kuijlen en haar zoon Niels ontvangen u zeer gastvrij. U zult zich snel thuis voelen in hun ambiance, welke u onmidellijk een huiskamergevoel geeft. Uw bezoek wordt zeer gewaardeerd, zoals blijkt uit hun motto dat op de muur is terug te vinden: People who love to eat, are always the best people. Terwijl u wacht op het hoofdgerecht, kunt u naar de wanden kijken met foto’s uit de 5 dorpskernen, die Woensdrecht rijk is. Het Raedthuys staat bekend om haar assortiment ambachtelijke biersoorten. Bent u liefhebber, dan kunt u hiervoor aan u trekken komen.

T +31 (0)164 652 060
Website www.hetraedthuys-hoogerheide.nl